De noodzaak van L&D

HR-professionals realiseren zich meer en meer dat L&D cruciaal is om talent vast te houden.

Een arbeidsmarkt in beweging

HR-professionals realiseren zich meer en meer dat L&D cruciaal is om talent vast te houden. Maar liefst 68% van de ondervraagde HR-professionals is het (zeer) eens met de stelling “Als we niet gaan investeren in leren en ontwikkelen, dan lukt het ons niet om het benodigde talent aan te trekken en te behouden”. Dat besef is sterk gegroeid in vergelijking met de onderzoeksresultaten van vorig jaar. Toen gaf 62% de noodzaak van L&D aan.

Kennisvlucht vermijden

Mogelijk kunnen we een verklaring zoeken in de sterk veranderde arbeidsmarkt. Terwijl werknemers zich eind 2020 nog volop vastklampten aan hun baan uit angst voor werkloosheid, is het nu in de aantrekkende economie een stuk verleidelijker om de vleugels uit te slaan. HR-professionals lijken die dreigende kennisvlucht aan te voelen, en wenden zich tot Learning & Development om daarop in te spelen. Om talent te boeien en te binden, bieden ze werknemers graag het leeraanbod en de ontwikkelmogelijkheden die ze nodig hebben om zich volop te kunnen ontplooien. Door die investering voelen medewerkers zich gewaardeerd en kunnen ze werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daardoor oogt de werkgever heel wat aantrekkelijker - en verdwijnt een nieuwe uitdaging van de radar.

“Investeren in de kennis en vaardigheden van je personeel is een belangrijke voorwaarde voor goed werkgeverschap. Een medewerker die zich waardevol en gerespecteerd voelt, zal je niet snel verlaten.”
Adriaan de Boer, Ontwikkelspecialist bij Gemeente Eindhoven

Persoonlijke ontwikkeling

De L&D-thema’s en -focusgebieden voor 2022 ondersteunen het defensieve leerbeleid. 59% van de HR-professionals zet “Persoonlijke ontwikkeling” van medewerkers bij één van hun drie belangrijkste L&D-onderwerpen voor het komende jaar. Op de tweede plek pronkt “Talentontwikkeling” (47%), terwijl “Duurzame inzetbaarheid van medewerkers” de bronzen medaille behaalt (45%). Nieuwe aandachtspunten In vergelijking met vorig jaar gaat er opvallend meer aandacht naar “Talentontwikkeling” (van 40% naar 47%) en “Onboarding van nieuwe medewerkers” (van 33% naar 41%). De focus op talent reikt dus van kersverse werknemers tot doorgewinterde personeelsleden. Enerzijds willen HR-professionals de competenties van de ervaren krachten identificeren en verder ontwikkelen, zodat zij - dankzij alle aandacht en mogelijkheden - nog wat langer op de loonlijst blijven. Anderzijds mikt HR erop om nieuwe medewerkers snel aan de slag te krijgen en al vanaf het begin te investeren in hun talent, om zo het vroegtijdig wegvallen van new hires te minimaliseren.

“Op welke L&D-thema’s gaat jouw organisatie volgend jaar inzetten?”

HR-professionals (n = 563)


Persoonlijke ontwikkeling

Talentontwikkeling

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Inzetbaarheid van medewerkers (bevoegd- en bekwaamheid)

Onboarding van nieuwe medewerkers

Loopbaanontwikkeling

Omscholing/bijscholing

Strategische personeelsplanning

Reboarding van bestaande medewerkers

Blijf op de hoogte

Dit eerste rapport licht slechts een tipje van de sluier op, want de L&D Monitor 2022 leverde nog veel meer interessante cijfers en inzichten op! In de komende maanden mag je dus nog meer boeiende onderzoeksrapporten verwachten. Wil jij als eerste te weten komen wanneer er een kakelverse publicatie op je ligt te wachten? Schrijf je dan nu in voor onze speciale L&D Monitor-nieuwsbrief!

Het meest inspirerende leerplatform van Nederland.

Designed with your future in mind

Facebook Twitter LinkedIn Instagram